TILBURG – Ze zijn na elf jaar nog steeds heel gelukkig samen en vierden zelfs hun stalen bruiloft, Sebastiaan van Bier tot Meters en Kaatje van Steun tot Zolen. In 2011 vormden de twee het Kruikenpaar om de verbinding en verbroedering tussen de Biermeters en de Steunzolen aan te halen. Het Kruikenpaar was tot voor kort hét middel van de Carnavalsstichting Tilburg om verenigingen samen te laten komen. Toch is deze traditie een stille dood gestorven.
Het is niet dat de beide verenigingen elkaar nog niet kenden. Sterker nog, ze kwamen elkaar regelmatig tegen tijdens voorfeesten in Kruikenstad. Omdat er destijds al een goede klik was, werd het idee al snel opgeworpen om samen het Kruikenpaar voor 2011 te verzorgen. Terugkijkend was het Kruikenpaar een bekroning om de vriendschap, die daarna alleen maar hechter is geworden. Bij elkaar op visite en tijdens verjaardagen komen ze elkaar regelmatig tegen, ook bezoeken ze elkaar op de camping buiten het carnavalsleven.
Goede doel
Wat de twee vooral is bijgebleven is geld inzamelen voor het goede doel, dat overigens hoort bij de traditie van het Kruikenpaar. “Het mooiste was om met het varken op stap te gaan,” vertelt Karin Brouwers. Wanneer de twee op pad gingen namen ze een spaarvarken mee waar mensen geld en/of muntjes in konden stoppen om het goede doel ‘Mooi zo, goed zo’ te steunen. “En elke avond werd ‘ie toch weer geslacht, kijken wat de opbrengst was voor die avond,” voegt Sebastiaan Spijkers toe.
Protocollen
Voor het Kruikenpaar zijn er ook een hoop dingen protocollair geregeld, bijvoorbeeld de presentatie tijdens Elf-Elf, maar ook deelnemen aan de Kruikenviering staat op het programma. Kaatje en Sebastiaan houden niet zo van dingen die ze moeten doen en dat vonden ze bij Carnavalsstichting Tilburg destijds niet zo leuk, vertelt Karin. “Er waren een aantal dingen die moesten, zoals de Kruikenmis. Uiteindelijk was dat ontzettend leuk om mee te maken”. “Ook de Kruikenbruiloft op de Heuvel hoorde erbij,” voegt Brouwers toe, al was het feest dat ze samen hadden veel leuker. De bekendmaking op Elf-Elf in de Schouwburg, toen Sebastiaan in een bedje lag met Crocs aan, was wel heel bijzonder. “Ik weet niet waar ik aan begonnen ben, maar we doen het”.
Traditie verdwenen
De laatste keer dat er in Kruikenstad een Kruikenpaar in de onecht trouwde was in het seizoen 2018/2019. Toen waren het wagenbouwverenigingen de Bombezjoerders en de Schèèl Praaje die met elkaar de verbroedering aan gingen. Stijn de Wolf, voorzitter van de Carnavalsstichting Tilburg, vertelt daar het volgende over: “Het stoppen van de Kruikenbruiloft is niet onze keus geweest. Het blijkt gewoon dat het heel moeilijk is om verenigingen te vinden die én het met elkaar willen organiseren én daarna natuurlijk dat verbroederen willen uitdragen. We zouden heel graag willen dat het is maar we zien dat het landschap qua carnavalsverenigingen ook echt aan het veranderen is.”
Toekomst Kruikenpaar
Volgens De Wolf is het carnavalslandschap veranderd als het gaat om het verenigingsleven en dat heeft impact op tradities zoals het Kruikenpaar, maar ook op andere evenementen die de CST organiseert. Op de vraag of de Carnavalsstichting Tilburg er voldoende aan heeft gewerkt om de traditie van het Kruikenpaar in leven te houden, laat De Wolf het volgende weten: “Achteraf weten we het natuurlijk allemaal. De Kruikenbruiloft is ook wel echt iets wat voor de verenigingen is en als er nu twee verenigingen zijn die zeggen, wij willen gewoon weer een Kruikenpaar vormen, dan nodigen we ze van harte uit.” Verder laat hij weten dat de Carnavalsstichting Tilburg samen met Theaters Tilburg bezig is met het organiseren van een verbroederingsevenement voor verenigingen zonder residentie en dat de CST open staat voor initiatieven die ten goede komen aan verbroedering tussen verenigingen.
Karin en Sebastiaan vinden heel erg jammer dat de verbroedering door middel van een Kruikenbruiloft niet meer voortleeft. “Wij hebben echt ervaren dat het een heel leuk iets is om samen te vieren, twee verenigingen lekker bij elkaar. Feest vieren, verbroederen, het is eigenlijk wel heel erg jammer.”