Draaiorgel terug in de Heuvelstraat: Gedoopt door Prins Knet d’n Irste en Burgemeester Weterings

TILBURG – Sinds zaterdag 11 februari is de terugkeer van het draaiorgel in de straten van het centrum een feit. Het draaiorgel van Jan Robben werd onder toeziend oog van vele Kruiken en Kruikinnen gedoopt door burgemeester Weterings en Prins Knet d’n Irste op het Radiopleintje. Het orgel bevat vele Tilburgse aspecten zoals een opdruk van Zot Joke, een kermisattractie én de afbeelding van de Kruikenzeiker. Daarvoor heeft draaiorgelman Jan toestemming voor gevraagd bij de Carnavalsstichting Tilburg.

Draaiorgelman Jan had de dag ervoor maagpijn van de spanningen voor de dag die komen zou, maar genoot zaterdag met volle teugen van de aanwezigen en de woorden die Prins Knet d’n Irste en burgemeester Weterings uitspraken. De droom van Jan is uitgekomen, vertelt hij met een lach op zijn gezicht. “Hier heb ik echt van gedroomd, dat ik een echt Kruikenzeiker-orgel mag hebben. Mijn droom is uitgekomen.” Dat zijn orgel, waar hij zelf hard voor gespaard heeft, gedoopt wordt door de Prins en de burgemeester geeft Jan een heel apart gevoel dat hij moeilijk vindt uit te leggen. “Je hebt een apart gevoel dat je dan krijgt. Het is zo mooi.”

Jan Robben met zijn Kruikenzeiker draaiorgel © KruikenTv

Cultureel erfgoed
Burgemeester Weterings laat weten erg blij te zijn met de terugkeer van het draaiorgel in het straatbeeld van Tilburg. “Het brengt de sfeer terug van Tilburg zoals ik die van vroeger kende, want er was altijd wel een orgel in de Heuvelstraat,” vertelt Weterings in zijn speech. Ook vindt hij het een megaprestatie van Jan dat hij zelf de financiën bijeen heeft vergaard om het stukje Tilburgs erfgoed terug naar de stad te brengen.

Ambassadeur van de stad
Erfgoed, cultuur en gezelligheid. Zo omschreef Prins Knet d’n Irste Jan met zijn orgel. “Je zult altijd zien dat de mensen vrolijker zijn als ze langs het orgel zijn gelopen en altijd een glimlach hebben. Die glimlach is onbetaalbaar en dat is wat jij geeft aan de stad,” spreekt de Prins uit aan Robben. Volgens Prins Knet is Jan met zijn orgel met opdruk van de Kruikenzeiker een ambassadeur van de stad en daarom heeft de Carnavalsstichting Tilburg unaniem besloten, toestemming te geven om het beeldmerk, de Kruikenzeiker, te vereeuwigen op Jan zijn orgel. Als dank ontving hij tevens de hoogstpersoonlijke onderscheiding van de stadsPrins.

Bijdrage: Bjorn van Iersel en Dennis van Roozendaal.

Artikel door